Abergavenny Town Centre

Abergavenny Town Centre

Abergavenny needed to relocate its ancient cattle market to a new setting, leaving a large vacant site in the town centre. The council held a design competition to select a regeneration scheme. The new plans had to include an ASDA food store, basement car park, public library and non-food retail units.

2632_Abergavenny_N3_medium.jpg

SRA’s winning plans also suggested including residential accommodation to improve the mix of uses. We added new public routes, opening up a formerly impenetrable block and improving access to the heart of the town. To extend the lively Brewery Yard market area, we also advised widening Lion Street.

2632_Abergavenny_medium.jpg
2632_Abergavenny_N9_medium.jpg
2632_Abergavenny_N2_medium.jpg

Aesthetically, our designs combined hard and soft landscaping and a generous portico on the front of the library to give the new quarter a civic feel. By using local stone and echoing the stepped eaves of nearby buildings, the design integrates old and new, while increasing usable public space.