University of Oxford

University of Oxford

We have worked with the University of Oxford for many years to design new, and refurbish existing, science and research laboratories.

3141_N9_medium.jpg

The largest of the buildings we designed is the Institute of Advanced Technology (IAT).  It is used by University departments needing space for research projects, including research into robotic vehicles, environmental science and hydrogen power.

Begbroke is located a few miles outside Oxford city centre.  The Park is home to a mix of researchers from a variety of science and technology fields. They work alongside business entrepreneurs who have associations with investors and multinationals. 

SRA have designed all the recent Begbroke research buildings.

3141_N11_medium.jpg
3141_N23_medium.jpg

Another building on the Park is the Centre for Innovation and Enterprise (CIE). It provides workspace for an array of both academic and business communities; from advanced engineering and nuclear materials, to robotics and nano-medicine.

For both the IAT and CIE buildings, the brief was for adaptable laboratory space that could easily suit new research projects during the long life of the buildings.  To meet this specification, we developed the ‘periscope’ cross-section; a clever way to take ducts, such as fume cupboard discharges, to the roof.  

Another building on the Park is the Centre for Innovation and Enterprise (CIE). It provides workspace for an array of both academic and business communities; from advanced engineering and nuclear materials, to robotics and nano-medicine.

For both the IAT and CIE buildings, the brief was for adaptable laboratory space that could easily suit new research projects during the long life of the buildings.  To meet this specification, we developed the ‘periscope’ cross-section; a clever way to take ducts, such as fume cupboard discharges, to the roof.  Learn how the design of these original buildings worked.

Begbroke Innovation Accelerator

With an increase in demand for space, the University wanted a new facility like the CIE.  In architecture, however, much moves on in ten years. So we took the best concepts from the original CIE design, and improved it.

Using cross laminated timber for the external walls, the building fabric was made more robust. We developed this new envelope composition to increase air tightness and durability, as well as improve value for money and construction speed.

To satisfy the client’s specification for a BREEAM ‘Excellent’ rating, we designed-in many additional features, including improved thermal insulation and renewable energy sources. We have exceeded the expectations of our client by developing a building that is inherently sustainable.

City centre laboratories for academic departments

Situated in Oxford city centre, the Sherrington Building is of a pre-war design, but post-war construction. Merging of the University Departments of Physiology and Anatomy resulted in a building in need of significant improvements.  A complete facelift for the reception area was required, as was targeted renovation of defined laboratory areas.

Elsewhere in the city we refurbished space for medical research. These are some of the most tightly controlled laboratories in the country.

3141_N27_medium.jpg
2242_Begbroke_Phase_1_D_B_N29_medium.jpg